Promosi anak benih gaharu

Anak Benih gaharu jenis Aquilaria Crassna, Malacensis dan Royal agarwood(Canang Daun Berbulu) Serta anak Benih Tongkat ali tinggi 1'-3' sedia untuk ditanam. Kami telah membekal lebih 100ribu anak benih gaharu di Seluruh Semenanjung Malaysia. Harga terendah RM3-5 sepokok. Tempahan dengan kuantiti lebih 1000 harga boleh dirunding lagi. Sesiapa berminat sila hubungi Kelnet Biotech.
016 239 0011

apa itu gaharu?

Gaharu atau ‘agarwood’ adalah produk tumbuhan termahal di dunia. Sejarah perdagangan gaharu bermula seawal abad ketiga direkod dalam tulisan Wa Zen dari Dinasti Wu. Wa Zen menceritakan dalam tulisannya bahawa gaharu diperolehi dari Vietnam.Gaharu sangat penting dalam pembuatan minyak wangi dan penghasilan ubatan. Harga gaharu bergred double super mencecah USD30,000 di pasaran antarabangsa pada hari ini. Manakala harga gaharu Malaysia yang termahal pernah direkodkan ialah USD27,400.Aquilaria malaccensis dan sinensis boleh didapati (sangat terhad di Malaysia dan Indonesia manakala Aquilariacrassna didapati di Indo China. Spesis-spesis ini sangat terancam sehingga diletakkan dibawah kawalan kerajaan.

3 JENIS GAHARU DI ATAS ADALAH DARIPADA JENIS YANG BERMUTU TINGGI DAN SPESISNYA KIAN LUPUS. MINYAK WANGI(FRAGRANCE) YANG MENGGUNAKAN EKSTRATNYA AMATLAH MAHAL DAN BERNILAI DI PASARAN DULU,KINI DAN SELAMANYA. DI ARAB SAUDI ADALAH PENGIMPORT YANG TERTUA DI DUNIA. SELURUH DUNIA GUNAKAN EKSTRATNYA UNTUK KILANG MINYAK WANGI YANG BERJENAMA

Bagaimanapun Universiti of Mannisota telah menjalankan kajian dan mendapati bahawa pokok gaharu daripada spesis tertentu boleh ditanam dan dirawat untuk menghasilkan gaharu dalam kuantiti yang banyak serta bermutu tinggi dalam masa 10 kali lebih cepat berbanding daripada penghasilan gaharu secara semula jadi.